A meseolvasás fontosságáról

A meseolvasás a gyermekek számára létfontosságú. Talán nem is gondolnád, hogy ez valós, de most megosztjuk veled ennek okait. Az olvasásra való nevelés kiemelten fontos a tanítás és a mindennapi élet során, az igény kialakításához pedig a meseolvasás a legrövidebb út. Ahhoz, hogy gyermeked sikeres legyen iskolai tanulmányai során, legjobb módszer az, ha már idejében megismerteted vele a könyvek varázslatos világát. Tudjuk, hogy a kütyük és a televízió korában ez egyre nehezebb, de mi hiszünk benne, hogy lehetséges.

Mind tudjuk, akik szülők vagyunk, hogy a pozitív példa épül be a legmélyebben minden tekintetben. Ezért az olvasásra való nevelésben is a legjobb módszer az, ha gyermeked téged is sokszor lát olvasni. Biztosan van a te csemetédnek is “elvonulós” ideje, amikor inkább rajzol vagy színez. Ha neked ekkor véletlenül semmi dolgod, akkor vegyél le egy könyvet a polcról, amit már régóta szerettél volna újra elolvasni. Lapozz bele és olvass néhány percet. Számodra ez talán céltalannak tűnhet, mert mit lehet 10 perc alatt olvasni…? De gyermeked számára egy olyan jelzés lesz, amely mutatja majd neki, hogy kikapcsolódni nem csak tévével lehet, hanem olvasással is – sőt!

Így, amikor számára is kérdés lesz, hogy mivel lazítson, ha nem is minden esetben választja a könyvet, de legalább esélyes, hogy nem utasítja el rögtön a könyveket és az olvasást.

Miért fontos ez?

Az olvasás által rendkívüli módon megmozgatjuk képzelőerőnket – az olvasó gyerekek bizonyítottan kreatívabbak és jobb problémamegoldó képességgel is rendelkeznek. Ez a hosszú távú jövő szempontjából fontos. Rövid távon azonban a mese, a meghallgatott történet másként is segíti a kicsiket.

A mese élményfeldolgozó és feszültségoldó hatását sok száz éve ismerik a nagymamák, és most már elismerik szakemberek is. A gyerekek beleképzelik magukat a mesebeli királyfi vagy királylány helyébe. Megküzdenek a sárkányokkal, gonoszokkal, ezáltal megszabadulnak a napi feszültségtől. Másrészről bátorságot is meríthetnek a mesehősök kalandjaiból.

Fontos jelzés a szülők számára, hogy milyen kérdést tesz fel egy-egy mese kapcsán a csemete, hiszen ebből következtethetünk arra, hogy mi foglalkoztatja őt. Megtudhatjuk, hogy mitől fél, mitől szorong, mi lelkesíti, milyen kérdések foglalkoztatják. Érdemes ezekről külön is beszélgetni vele.
Emellett kedvenc meséjét annyiszor felolvasni, ahányszor csak kéri a gyermek. Lehet, hogy te már nagyon unod százszor is ugyanazt a mesét elolvasni, számára azonban fontos válaszokat tartalmaz, amelyek kiegyensúlyozottabbá, magabiztosabbá tehetik a kicsit.

Ami pedig ezekkel egybecseng és még hozzátesz, hogy a közös olvasás erősíti a köztetek lévő kapcsolatot, hiszen te vagy az, aki a történetekkel megismerteted. Neked köszönhetően eljutnak hozzá a mesék és átléphet a csodák birodalmába, ahol példaképekre lel, kalandokat élhet át, és választ kap sok kérdésre.

A mesék tanítása mindig univerzális, és minden gyerekhez szólni tudnak. Sokszor egy pici gyerek nem tud megfogalmazni egy morális tartalmú, nehéz kérdést. A mese azonban ezen is átsegíti, és tanításaival választ ad a gyermeknek.

Felmérések szerint annak ellenére, hogy mindezeket az előnyöket számos szakember hosszú ideje hangsúlyozza, a kisiskolás gyermekek igen nagy hányada számára nem mesélnek esténként a szülők.

Pedig napi 10-15 perc meseolvasás segítségével olyan sokat adhatsz a gyermekednek, amit drága kütyükkel,  tévében látott mesével képtelenség átadni. A válaszok és a napi élményfeldolgozás mellett a figyelmedet, az idődet, a közös élményt és az olvasás varázsát.
Ugye, a te csemetéd megkapja tőled?