Így mesélj kicsiknek

Adj mese által még többet gyermekednek! – Szülőként gyermekünk épülése és fejlődése érdekében bármit megtennénk, sokszor azonban kevés is elegendő. A közös játék, az együtt átélt élmények, a kalandok, kirándulások, közös sport mind nagyszerű időtöltés, a mese azonban másban ad sokat: kitágítja tudatukat, fejleszti képzelőerejüket, csökkenti szorongásukat, ráadásul rengeteg dolgot megtudhatunk általa csemeténkről.

Pszichológus szakemberek szerint a legideálisabb a meseolvasást már magzati korban megkezdeni – ekkor még az édesanyával való kötődés megerősítése az elsődleges cél. Később a kötődés mellett előtérbe kerülnek a meseolvasás további előnyei is. Sok szülő azonban maga is szorong a hangos felolvasástól, mert nem elég magabiztos vagy attól tart, hogy talán kevésbé lesz élvezetes egy általa olvasott mese, mint egy tévében megnézhető rajzfilm.

Ezért készültünk néhány tippel számotokra, amelyek segíthetnek abban, hogy csemetédnek és neked is öröm legyen az esti meseolvasás!

1. Legyen ez egy közös rituálé, egy olyan esemény, amelyre minden este sor kerül. Így a gyerkőc várni fogja, mert tudja, hogy ez a 15-20 perced csak az övé. Így könnyebb lesz rávenni is a lefekvésre, és biztos lehetsz benne, hogy a meghallgatott mese után gyorsabban el fog aludni, mintha a tévében néznétek meg egy akcióval és villogó képekkel teli rajzfilmet – hiszen ez felpörgeti, míg a mesehallgatás ellazítja, megnyugtatja őt.

2. Lehetőleg olyan könyvet válassz, amelyben jól követhető, egymásra épülő történetek vannak, vagy egy egyszerű, de hosszú gyerekkönyvet, amely eseményeit napról napra követhetitek, így gyerkőcöd még inkább várni fogja az esti mesét.

3. Ha egy mód van rá, olyan könyvet válassz, amelyben nincsenek illusztrációk, így ti magatok képzelhetitek el a történet szereplőit, helyszíneit, gondolatban felépíthettek egy saját kis világot a mese köré. Így gazdagodik a gyermek lelke és élénkül fantáziája estéről estére.

4. Ami nagyon fontos: mesét lassan olvasunk. Ez egyrészt azért is lényeges, mert te, aki olvasod, fel tudod fogni rögtön a cselekményt, a gyerkőcnek idő kell hozzá, hogy feldolgozza. Másrészt ilyenkor kreálja meg a fantáziavilágban a történetet, helyezi el a szereplőket, úgy bontakozik ki előtte, akár a magyar népmesék indás-színes világa. Erre időt kell szánni, hogy élvezetes legyen.

5. Amellett, hogy lassan olvasd a meséket, figyelj arra is, hogy minden szót kimondj, ne harapd el a szavak végét, és lehetőség szerint próbálj a központozás szerint hangsúlyozni. Kérdést kérdő, felkiáltást lelkes vagy éppen ijedt hangsúllyal. Tudjuk, hogy elsőre olyan furcsa, és talán kicsit szorongsz is tőle, meg egyébként is olyan fura hangosan felolvasni, de a gyerekedet csak az fogja érdekelni, hogy hogyan folytatódik a mese, és hogy Te legyél ott vele, ne egy színész vagy gép olvassa fel neki.

6. Hangutánzás. Ha már jól megy a hangos és hangsúlyozó, lassú, érthető felolvasás, akkor a következő szint: adj külön karaktert hangoddal a mese egyes szereplőinek. Vicces lesz, és a csemetéd annyira jófejnek fog tartani! Játszhattok is ezzel, hogy kitalálja-e, hogy mikor ki beszél? Vagy mondja meg ő, hogy milyen hangja legyen egy kisegérnek vagy éppenséggel egy rókának. A közös ötletelés és nevetés csak még inkább összehoz benneteket és a gyerekeknek ennél nem kell több.

7. Engedd, hogy ő válassza ki a mesét. Főként, ha vissza-visszatér egy meséhez, nem gond, ha századjára is azt kéri, olvasd el neki türelmesen. Legfeljebb kérdezz rá óvatosan, hogy miért tetszik neki ez a mese ennyire, melyik részét szereti ilyen sokszor meghallgatni. Sokat elárul a gyermek szorongásairól, az őt foglalkoztató kérdésekről az, hogy a mese mely része ragadta meg különösen őt. Beszélgessetek ezekről a dolgokról, amennyire csak tudod, az ő szókincséhez, életkorához igazodva. Emellett pedig nyugodtan meséld el neki akár tíz este is egymás után. Lehet, hogy pici még, hogy meg tudja fogalmazni, amit érez, vagy amitől szorong, de a mese pontosan azért tökéletes, mert univerzális bölcsessége és tanításai által képes észrevétlenül is, nem direkt választ adni a kicsiket foglalkoztató kérdésekre.

Reméljük, tudtunk jó ötleteket adni – ha neked is van még saját, jól bevált módszered, írd meg nekünk bátran!