Így mesélj nagyoknak

A gyerekek számára nagy élmény az olvasás elsajátítása. A betűk ismeretével megnyílik a világ, kitárul az újdonságok tárháza. Néhány gyerek számára olvasás közben könnyen szavakká és történetekké formálódik a betűk halmaza, míg másoknak több idő kell hozzá. Ami fontos, hogy ne sürgessétek a folyamatot, hiszen minden gyerek más tempóban érik, halad. Add meg neki az időt, hogy annyit gyakorolhasson, amennyire csak szüksége van.

A legtöbb iskolában már a kezdetekkor nagy gondot fordítanak a szövegértés alapjaira, azonban, ha otthon is szeretnétek gyakorolni, picit  akkor adunk néhány ötletet ehhez.

– Nagyon fontos, hogy ezek a közös tanulások inkább játékot jelentsenek, mint feladatot. Inkább legyen egy közös időtöltés, beszélgetés, mint megoldandó gyakorlat.

– Eleinte rövid mesét olvasson a gyerkőc, amelyet képes saját olvasása után befogadni, emlékszik a történet cselekményére, szereplőire.

– Beszélgessetek a szövegről a következő kérdések mentén:

  • Kik a mese szereplői?
  • Hogy néznek ki szerinte? Hogyan képzeli el őket?
  • Hol játszódik a történet? Hogyan képzeli el a környező tájat, várost, országot?
  • Tetszett-e neki a mese? Ha igen/nem, akkor miért?
  • Mit tett volna ő másképpen az egyes szereplők helyében?
  • Ok-okozati összefüggések: miért történt meg bizonyos dolog az egyes szereplőkkel? Miért döntöttek így vagy úgy? Jó döntés volt-e?
  • Milyen érzéseket keltettek benne egyes szereplők? Volt-e benne gonosz? Hogyan lehetett legyőzni? Ha nem volt gonosz, akkor mi volt a mese szereplőinek nagy feladata, mit kellett megoldaniuk? Ügyesek voltak? Ő is úgy oldotta volna meg?
  • Voltak-e olyan szavak a mesében, amelyeket nem értett? Ha nem tudja felidézni vagy kimondani őket, akkor keressétek vissza együtt, és beszéljétek meg a szó jelentését. Próbáld meg neki másik szövegbe, másik mondatba helyezni a szót, vagy rokonértelmű szavakkal is elmagyarázni a szó jelentését.

Ha van kedvetek, gyakoroljatok az Ars Una mesékkel is! Válasszátok ki az egyik Ars Una mesét ezen az oldalon, és oldjátok meg hozzá a tartozó, egyszerű feladatokat!

FELADATSOR – Think Pink – A négy macska táskája

FELADATSOR – Mon Amie – Fred és Louise különleges napja

FELADATSOR – La Coccinelle – Corina, a katicatündér

FELADATSOR – ElastiCity

FELADATSOR – Cute and Wild – Emma és a süni

FELADATSOR – Born to Ride – Maja és Pipacs története

FELADATSOR – Bon Voyage – Fred és Louise iskolába megy

TIPP! Játsszatok velünk, és nyerjetek Ars Una pontokat a feladatok megoldásával!A részletekért kattints ide!